Бандурка-балабайка з дитячої триструнної гітари Loog I

Трапилася нагода придбати цікавий інструмент – триструнну гітару Loog I, розроблену фірмою Loog Guitars у США для початківців – насамперед для дітей. З неї вийшла чудова бандурка-балабайка, форма якої також має аналоги в “мамаївській” іконографії.

Досвід винахідників гітари Loog має багато спільного з нашою народною “балабайковою” музичною освітою для наймолодших. А для нас цей інструмент цінний насамперед тим, що на ньому можна відтворювати автентичний спосіб гри на бандурці-балабайці без асоціювання з трикутними російсько-радянськими формами.

Давніх “Мамаїв” з інструментом, корпус якого має виразно прямокутну форму, зустрічаємо лише два. Отже, навряд чи можна стверджувати, що така форма була розповсюдженою. Тим не менше інструмент нам цілком підходить.

Розміри:
  загальна довжина = 76 см;
  ширина корпусу = 15,8 см;
  товщина корпусу (без струн) = 5,3 см;
  мензура = 52,3 см.


За задумом виробника, це гітара-конструктор: замовник одержує її в розібраному вигляді. Юний музикант має нагоду зібрати свій інструмент самостійно чи з допомогою батьків – і таким чином довідатись, як усе влаштовано, і звідки береться музика.

Відео англійською – винахідник гітари Loog Рафаель Атіхас (Rafael Atijas) розповідає про свій проект:


Деталі балабайки зроблені дуже якісно. Приємне також відчуття надійності конструкції – інструмент цілком розрахований на “екстремальний” дитячий побут :)

Втім, у дрібницях комплект не бездоганний. Наприклад, спочатку не збігалися отвори у верхній деці з виступами на підструннику, кілки виявилися тонкуватими й закороткими і т.д. Один виступ на підструннику довелося переклеїти, кілочки замінити на інші, трошки попідрізати жолобки під струнами в поріжку й пластмасовій кобилці – невдало пропиляні, вони давали характерне гугняве бряжчання.

Після цих удосконалень, та ще одержавши гарні струни (спочатку Aquila Super Nylgut, а потім Aquila Red Series Ukulele), інструмент “прокинувся”, зрадів і зазвучав. Оптимальний бандурковий стрій для нього – ля мажор.

Останнім штрихом став тонкий синтетичний ремінець – чи, точніше, жорстка стрічка, яка вдало замінила тут гітарний ремінь.


На жаль, станом на листопад 2015 року модель Loog I, яка вирізнялася прямокутним корпусом, вже зняли з виробництва. Дізнатися більше про інші моделі інструмента можна на сайті loogguitars.com.

Супровідні матеріали від виробника – англійською мовою: загальна інформація (PDF); буклет 2016 року (PDF); найпростіші акорди для гітарного строю (PDF); інструкція для збирання, варіанти настроювання, акорди для різних гітарних строїв (PDF); про вплив музики на мозок дитини (PDF).


Форма й розміри Loog I добре надаються й для інших побутових експериментів зі строєм. Цікаво було випробувати тут двострунну основу строю бандурки: квінту, себто першу й третю струну. Грається все аналогічно, тільки звучить набагато архаїчніше… :)

Так само гарно й доречно звучить “давній бандурковий” стрій – перша, третя й четверта струни бандурки. Саме його, до речі, засновники радять як найлегший для початківців.

Блюз на гітарі Loog “давнього бандуркового” строю ля мажор в басовому варіанті:

Kерівник проекту розповідає про строї інструмента (відео англійською):

Джастін Джонсон (Justin Johnson) грає на триструнній електрогітарі Loog: