Правильний розрахунок ладів на грифі інструмента

Тут поговоримо про те, як правильно розрахувати лади на новій бандурці. Таким самим способом можна перевірити правильність розміщення ладів на будь-якому іншому інструменті, який “не строїть”.

Самі лади можна й нав’язати – наприклад, з товстої рибальської волосіні. Як нав’язати лади – відео для лютні » Такі лади при потребі легко пересуваються і корегуються.

Постійні лади роблять найчастіше металевими, рідше – з твердого дерева. Останнє можливе лише для нейлонових або жильних струн, бо металеві швидко “з’їдять” дерев’яний лад. Але так чи інакше, гриф інструмента для цього треба розмітити. Дехто розмічає лади на слух, але надійніше скористатися калькулятором.

При розмічанні ладів на грифі слід враховувати, що обчислені відстані відкладаються між крайньою точкою поріжка – верхніми точками ладів – верхньою точкою підструнника (див. малюнок – приклад розміщення І-го ладу). Для виготовлення якісного інструмента з постійними ладами точність цієї розмітки буде дуже важлива.

Розрахувати відстані між ладами можна за допомогою дуже практичного калькулятора у форматі PDF, запозиченого нами з ресурсу buildyourguitar.com. Досить лише ввести у верхнє віконце відкритого файла довжину мензури свого інструмента, себто відстань від поріжка до підструнника в міліметрах або дюймах, і натиснути Enter. Поруч з’являться відстані між ладами, розраховані за допомогою т.зв. ладової константи.

Проте ці розрахунки можна зробити й самостійно, скориставшись описаним нижче способом.


Ладова константа 17,817

Коли ми притискаємо струну на певному ладу, її довжина скорочується на точно визначену відстань. З кожним ладом частота вібрування струни збільшується на один півтон. Оскільки октава розділена на 12 півтонів, притискання струни на 12-му ладу дає той самий тон, що й відкрита струна, але на октаву вищий.

Щоб розрахувати довжину відрізка струни, який не повинен вібрувати, наприклад, 1 півтон, треба поділити довжину струни на корінь 12-го степеня з двох. Таким чином можна вирахувати довжину струни для будь-якого тону. При цьому розмічання ладів від переднього краю верхнього поріжка практичніше, аніж розмічання від підструнника.

Поділивши мензуру на 17,817, одержуємо скорочення довжини струни на півтон, тобто відстань між верхнім поріжком і першим ладом. Постійна величина 17,817 використовується так само, як інші константи – наприклад, як число “пі” (3,1415). Вона гарантує точне розмічання ладів, і трьох цифр після коми для цього цілком досить. :)


Обчислення відстаней до ладів

Якщо розділимо довжину мензури на значення ладової константи 17,817 то одержимо відстань від краю верхнього поріжка до верхньої точки першого ладу.

Наприклад, довжина стандартної гітарної мензури 650 мм (25,5″), поділена на 17,817, дає у результаті 36,482011 мм (1,4312173″), які можуть бути округлені до 36,48 мм (1,431″). Двох цифр після коми для міліметрів і трьох для дюймів більш ніж досить, оскільки практично неможливо розмітити лади точніше, ніж 1/100 міліметра або 1/1000 дюйма. Отже, перший лад буде знаходитися на відстані 36,48 мм (1,431″) від верхнього поріжка.

Щоб обчислити положення другого ладу, решту довжини мензури, від підструнника до першого ладу (650 мм – 36,48 мм = 613,52 мм) знову ділимо на 17,817. Одержуємо відстань між верхніми точками першого й другого ладів; вона дорівнює 34,43 мм (1,351″).

Для третього ладу решту довжини мензури – себто відстань між верхніми точками другого ладу й підструнника – знову ділимо на 17,817, і так далі для всіх наступних ладів.

При розмічанні грифа всі відстані між ладами мають бути якомога точніше відміряні, оскільки похибки цієї розмітки накопичуватимуться в напрямку до підструнника. Для 12-го ладу правильне обчислення має дати рівно половину мензури.


Джерела: buildyourguitar.com, domguitar.ru