Бандурка-“стріла” з укулеле SpongeBob SBUVOFT

Такого у нас ще не було! :)) Хтось може вважати цю модель не зовсім доречною в контексті бандурки, але іграшка вийшла цікава, бо має кілька оригінальних моментів. Тому ділимося набутим досвідом :) .

Вперше мені трапився такий інструмент кілька років тому. Його кумедний вигляд одразу привернув увагу. Звук був не особливий, струни теж, зате форма виявилася несподівано приємною в руках.

Друга наша “зустріч” таки завершилася придбанням. Отже, дивимося ближче.

Укулеле-сопрано SpongeBob SBUVOFT зроблено в Китаї. Це один з лінійки інструментів фірми JHS & Co. Ltd., брендованих персонажами відомого мультфільму. Серед цих інструментів є й електрогітари, і ударні… і чого тільки нема. Укулельок аж три різновиди: звичайна, ананас-pineapple і ось така “стріла” – до речі, ця форма англійською зветься Flying-V і за кордоном є досить розповсюдженою.

Не одразу впадає в око, що габарити цього укулеле-сопрано майже тенорові – це за рахунок стрілчастого корпуса.

Розміри:
  загальна довжина = 64,5 см;
  ширина корпусу = 25 см;
  товщина корпусу (без струн) = 6 см;
  мензура = 34,7 см.

У комплекті з цією іграшкою йшов простий одношаровий чохол з прогумованої тканини, медіатор і непоганий духовий камертон для настроювання, цілком придатний до бандурки теж – тільки звук ля для нас у ньому зайвий. Також виробником передбачена інструкція для початківців трьома мовами – англійською, французькою й німецькою; кому цікаво – тут є pdf.

Мені доводилося тримати в руках усі три різновиди укулеле SpongeBob – і всі вони видалися мені затовсто фарбованими й глухуватими. Можливо, таким чином виробник подбав про стомлених батьків, щоб їм не надто докучали гучною грою діти )) – мультяшне оформлення інструментів так чи інакше орієнтує їх переважно на малечу.

До речі, про оформлення: колись ця модель мала інше малювання. Увесь корпус іззаду і з боків був чорний, а на верхняку було більше веселих фізіономій – зараз таких не продають. Другий варіант світліший і має більш розмаїті емоції )) .

Плюси при першому огляді:

  • оригінальна форма, яку зручно тримати в руках, коли граєш стоячи: лікоть добре лягає у трикутний виріз корпусу;
  • акцентована надійність конструкції – очевидно, з розрахунку на дитячий екстрім :) ;
  • якісні кілочки, просте кріплення струн у підструннику;
  • широкий рівний гриф, зручний навіть для великих чоловічих рук;
  • чотирнадцять ладів – на два більше, ніж звичайно, – з легким доступом до них;
  • кумедний епатажний малюнок, який цікаво виглядає в руках дорослої людини :) .

Стартові мінуси:

  • не надто якісні струни;
  • глухувате звучання;
  • висота струн – їх було важко притискати.

Заміна струн і перестроювання їх на бандурковий до-мажор трохи поглибили звук, але вирішальне значення мала кобилочка. Замість пластмасової білої, яка зависоко піднімала струни над грифом, я поставила значно нижчу бамбукову, на ходу вирізану ножем із звичайної палички для суші. Так вирішилося дві проблеми – дуже поліпшилося звучання інструмента, і стало значно легше грати. Себто, плюси залишилися, а мінуси пішли геть! :)

Приклад звучання – Як засядем, браття, коло чари (mp3):

У підсумку маємо хорошу веселу річ, якою можна “навіки злякати” друзів і знайомих! :)))