Акорди на БАНДУРЦІ − п’ятиструнній мамаївській кобзі

Гітарний, або сучасний спосіб гри на бандурці дозволяє активно задіювати баси і використовувати для навчання схеми акордів гітарного типу.

У таблиці − див. ілюстрацію поруч або PDF − показані універсальні аплікатури дванадцяти акордів бандурки. Для неї, як і для шестиструнної гітари, існує обмежена кількість акордових схем, які можна пересувати по грифу вгору-вниз, одержуючи при цьому ті самі акорди для різної висоти звуків. У заголовках вказано кількість ладів між однойменними акордами для чотирьох схем, які послідовно змінюють одна одну.

Під кожною акордовою схемою зазначено, на якому ладу за її допомогою береться той чи інший акорд. На цей лад ставимо перший (вказівний) палець, далі − як на малюнку. Під назвою акорда вказано також можливість уживання з ним відкритого баса G або D − тобто 5-ї або 4-ї струни.

Для тих, хто не знає або забув позначення нот латиною, нагадуємо: A − ля, B − сі, C − до, D − ре, E − мі, F − фа, G − соль. Зрідка у давніх радянських збірниках можна зустріти позначення: H − сі, B − сі бемоль, але сьогодні це трапляється рідко.

Отже, щоб розібрати пісню з відомими акордами, знаходите за таблицею зручні для Вас варіанти − і маєте абсолютний аналог найпростішого “шестиструнного” супроводу боєм чи перебором.

Але, якщо захочете зіграти одночасно мелодію і супровід − маючи хоча б мінімальну гітарну практику, на бандурці цьому навчитися зовсім нескладно.

Наприклад, майже всі мінорні пісні легко вписуються у таку послідовність акордів:

  • Bb-3,   F-1,   Gm-3,   F-3,   C-1,   Dm-3,   A-1,   Dm-3-з-відкритою-першою-струною

Класичний приклад такої пісні, дуже добрий для навчання − романс “Місяць на небі, зіроньки сяють”.

Отже, підібравши мелодію таким чином, щоб вона закінчувалася на відкритий звук першої струни, можна одразу пробувати підставляти до неї саме ці акорди: з високою ймовірністю вони підійдуть. Якщо ж десь звучить не дуже гармонійно − пробуємо інші варіанти, їх не так і багато :)

Не обов’язково підставляти акорд під кожну ноту пісенної мелодії. Деякі її фрагменти можуть бути немов би “прохідні” на тлі попереднього акорду, або ж “передвісні” для наступного.

Умовні позначки на акордових схемах:

  • цифри в кружечках − пальці лівої руки, що притискають відповідні струни: вказівний − перший і так далі, “в” − великий палець
  • якщо кружечок пунктирний − це додаткове притискання, що не змінює виду акорду; себто може бути, а може й ні
  • хрестик − відкрита струна не повинна звучати

 

А тут схеми найчастіше вживаних акордів:

Мажорні

Мінорні

Септакорди

Легко помітити, наприклад, що подані вище схеми акордів G, A, B i C відрізняються лише ладом, на якому притиснуті струни. Аналогічно можна застосовувати будь-яку схему − заміняючи відкриті струни притисканням на відповідній відстані.