Японський саншін – інструмент з “давнім бандурковим” строєм

Саншін (三線, sanshin, сансин) – лютнеподібний інструмент з острова Окінава, що в Японії. Його назва означає просто “три струни”. “Предком” саншіна є китайський сансян, а “нащадком” – чи не найвідоміший японський музичний інструмент сямісен.

  Основний стрій CFC“давній бандурковий”.
  Струн/хорів: 3/3.
  Мензура: 600 мм.

Не-японці часто плутають саншін і сямісен, хоч відмінності між цими інструментами доволі значні. У них різний характер звуку. Саншін коротший, його корпус має округлішу форму і традиційно буває обтягнений зміїною шкірою, а корпус сямісена – котячою чи собачою. Плектр (бачі), яким зачіпають струни, для саншіна схожий на кіготь, а для сямісена – плаский. І дуже різною є традиційна музика для цих двох інструментів.

На саншіні можна легко грати як на бандурці, не перестроюючи його.


Зрідка сьогодні трапляються саншіни, цілком зроблені з дерева. Прикладом у нашій добірці є Traditional New Wood Sanshin Okinawa Ryukyu, зроблений 2015-го року в Японії фірмою Asoviva.

Дякуємо EthnoMusicLab за можливість знайомства з інструментом! :)

Краса, лаконічність і доцільність конструкції вражають з першого погляду…

Цікаво організована голівка з конусоподібними кілочками. А підструнник – це щось дивовижне! :)


Розміри:

  загальна довжина = 80 см;
  ширина корпусу = 17,5 см;
  ширина голівки = 19 см;
  товщина корпусу (без струн) = 6 см;
  мензура = 59,3 см.

Вага інструмента – лише 800 грамів! Маючи відповідну торбу, його можна зручно носити з собою.


Струни тут потрібні не тільки для звучання – саме вони об’єднують усі деталі саншіна і тримають їх разом. У комплекті є посібник для збирання цього “конструктора” (PDF) – японською мовою, але за світлинами все зрозуміло:


А такий вигляд має бачі – плектр, що ним грають на саншіні. Зручна річ, яка формою імітує палець з округлим нігтем. Бачі тримають таким чином, щоб умовна площина “нігтя” була паралельною струнам – це дозволяє ефективніше зачіпати струну.

Втім, сучасними способами на саншіні грають і звичайним медіатором, і просто пальцями.


Гриф саншіна не має ладів – такі інструменти здавна побутували і в Україні. Наприклад, наша “вересаївська” кобза також безладова. Це трохи ускладнює гру, зате дозволяє застосовувати деякі “скрипкові” ефекти. Втім, при потребі на такий гриф легко зробити нав’язні лади, не втручаючись у основну конструкцію інструмента – докладніше див. Правильний розрахунок ладів на грифі.

Виробник подбав про новачків – на грифі тут є позначки напроти умовного розташування діатонічних ладів, зроблені наклеєним прозорим скотчем. Крім того, для стартового навчання до саншіна додано дитячий буклет японською мовою з картинками (PDF) і англомовну інструкцію (PDF). Про запас є також два комплекти струн.


Стрій саншіна

Основний стрій саншіна – C3,F3,C4, або до-фа-до – має власну назву японською мовою: хон цьосі (本調子, hon chōshi), що у перекладі означає “нормальний стан”.

Звуки для настроювання:

1-ша струна (mp3):

2-га струна (mp3):

3-тя струна (mp3):

Акорд (mp3):

Стрій саншіна – всі файли: MP3 (RAR) – 0,9 Mb.


Саншін і традиційна японська пісня:


+ Ще один характерний приклад »

Саншін і сучасний гітарний спосіб гри боєм:

Гітароподібний перебір без плектра:


Джерела: en.wikipedia.org, ethnophony.ru, asovivasanshin.com, ebay.com/usr/takaramon, стартова інформація про інструмент англійською мовою (pdf).