Бандурка з укулеле-сопрано BugsGear Adventure Travel

Не можу не написати про знайомство з подорожньою бандуркою, перестроєною з укулеле-сопрано BugsGear Adventure Travel BL-BK Cobalt. Цей інструмент при ближчому контакті дає багато цікавих вражень від усього – матеріалу, звуку, конструкції та зовнішнього вигляду.

Інструменти фірми BugsGear нечасто зустрічаються в Україні, але дуже поширені за кордоном. Якщо судити з відгуків, модель Travel є чи не найбільш вдалою в їхньому доробку. Як і всі полікарбонатні інструменти, вона має цілком доступну ціну, але при цьому за оригінальністю, універсальністю і якістю звуку може змагатися із значно дорожчими зразками.

Для цієї моделі виробник жартома вживає ще й назву “Aqulele”, що дослівно означає “водолеле” :) – і акцентує на його водостійкості, себто придатності до байдаркових походів, відпочинку з дітьми біля води тощо. Ця властивість, та ще в поєднанні з дуже компактними розмірами, робить таке музичне звірятко справді незамінним у близькій і далекій дорозі. До речі, в комплекті з ним іде цілком пристойний чохол.

Отже, беремо інструмент у руки, дивимося й фотографуємо.

Розміри:
  загальна довжина = 52,5 см;
  ширина корпусу = 17,5 см;
  товщина корпусу (без струн) = 6,7 см;
  мензура = 35,3 см.

Одразу впадає в око несиметричне розміщення голосника: інструмент ніби “підморгує”. Це функційно виправдано: при габаритах звичайного укулеле-сопрано така модель має аж (!) 18 ладів замість звичних 12-ти (хоч останні чотири тут і вкорочені). Приємно також, що є виріз корпусу для легшого доступу до них.

Матеріал, з якого відлито інструмент, помітно щільніший, важчий порівняно з полікарбонатом Korala PUC-20. Звукові це не шкодить: тембр видається ближчим до дерев’яного. Та й ця трошки більша масивність дає відчуття надійності інструмента в руках. Його справді не страшно дати бавитися малій дитині.

Усередині корпуса видно литу з полікарбонату подобу пружин. На підструннику оригінально і зручно кріпляться струни, але рухомої кобилочки для регулювання висоти струн тут немає. Втім, регулювати нічого й не треба – струни стоять низько, грати легко. Кілочки якісні й красиві.

Перестроювання інструмента стандартне: замість четвертої струни ставимо четверту нейлонову гітарну – маємо бас; звільнена укулельна струна переходить на місце першої – і бандурка готова. Як завжди, я ще додаю котушку для ремінця, сам ремінець і медіатор із коробочкою.

“Рідні” струни виявилися зовсім непогані: пристойно звучать і під пальцями, й під медіатором – як перебір, так і бій. Приклад ліричної мелодії – Повій, вітре, на Вкраїну (mp3):

Нинішня лінійка BugsGear Travel має кілька кольорових версій – див. фото: є з чого вибирати при нагоді.

Отже, плюси цього інструмента:

  • якість виготовлення;
  • оригінальний дизайн;
  • приємний звук;
  • 18 ладів і легкий доступ до них;
  • низьке розташування струн – притискаються без зусилля;
  • невеликі розміри – добре стає в рюкзак;
  • витривалість, водостійкість, погодостійкість;
  • можливість обрати колір до вподоби;
  • доступна ціна.

Мінуси? Ммм… до чого б тут доколупатись?

  • не-дерев’яність – це мінус для професіоналів та шанувальників природнього матеріалу;
  • зрізані чотири останні лади – може, комусь теж важливо;
  • обмежена можливість придбання в Україні – принаймні, поки що :)

Висновок: добра річ на всяку пригоду і нагоду – особливо для тих, хто любить носити музику з собою. Рекомендуємо!