Стислий виклад нотної грамоти для опанування бандурки чи гітари

Ми сподіваємося, що ця публікація зможе трохи озброїти охочих грати на бандурці, а також і тих гітаристів, що навчаються грати з табів та акордів. Для таких людей зазвичай опанування нот є чимось схожим на потребу зайти в холодну воду. Воно то й можна… але починати ліньки… і маловідоме лякає :)

Проте нотна грамота опановується легко й швидко. Судіть самі: все необхідне можна вмістити на одній сторінці А4 формату!

Оскільки нам не йдеться зараз про академічну музичну освіту, а лише про рівень найпростішого побутового музикування, нотну грамоту справді можна звести до кількох основоположних абзаців. Уважно прочитавши їх, ви зможете зрозуміти нескладний нотний текст, орієнтований на бандурку, гітару чи побутовий спів.

Цього досить також, щоб розуміти ноти у збірниках народних пісень – і віднайти при потребі мелодію на ладах бандурки.

Отже, читаємо, дивимося картинку-сторінку або завантажуємо її в PDF.
 

1. Висота ноти, розмір такту, знаки в ключі

Нотний стан – це умовна “часова доріжка” звучання твору. На п’яти лінійках тут розміщені звуки різної висоти і тривалості. Кожна нота позначає один звук – тим вищий, чим вище вона розміщена. Якщо кілька нот розміщені одна під одною, вони мають бути зіграні одночасно.

На початку рядка стоїть ключ. Він дає відлік висотам звуків. Для нашого – скрипкового ключа нота до знаходиться на першій додатковій лінійці унизу (див. приклад). Ре, мі, фа і т.д. “підстрибують” кожна на сходинку вгору від попередньої.

Наведений нотний приклад звучатиме так (mp3):

  • Нотний текст зазвичай буває розділений вертикальними рисками – це тактові риски. Перша нота після риски буде акцентована – це важливо!!!
  • Іноді на початку такту стоять цифри: 2/4, 4/4 тощо – це розмір. Він вказує на те, яка тривалість поміщається у один такт, а отже – на ритм!! Так, наприклад, 2/4 – це маршові мелодії (РАЗ-два, РАЗ-два), 3/4 – вальсові (БУМ-ца-ца :) і т.д. Цей ритм виконується доти, доки не буде заданий інший. Часом розмір може змінюватися кілька разів протягом одного твору.
  • Ще ми можемо зустріти перед нотою знаки: дієз# , бемоль і бекар. Дієз піднімає ноту на півтона (на один лад бандурки), бемоль опускає на півтона, а бекар скасовує усі попередні знаки – лишає ноту чистою.

    Ці знаки, будучи вжиті посеред нотного тексту, діють у межах одного такту. Якщо ж вони стоять на початку рядка біля ключа – вони стосуються всіх однойменних нот, на які вказують на нотному стані. У нашому прикладі бемоль понижуватиме усі ноти сі, які зустрінуться в тексті й не матимуть перед собою бекара…

Для знайомих мелодій – цього вже досить! Можна одразу шукати конкретні позначення на схемі “НОТИ НА БАНДУРЦІ”.
 

2. Тривалості нот (потрібні, щоб розібрати НЕЗНАЙОМУ мелодію)

Ціла нота триває протягом певного умовного проміжку часу – швидше чи повільніше, залежно від характеру записаного твору. Розбираючи малознайому мелодію з нот, нікуди не поспішаємо – відлічуємо відповідні тривалості за такими позначеннями:

Ціла нота (4/4)
Позначення:

Пауза:

Відлік тривалості (mp3): раз – і – два – і – три – і – чотири – і

Половина (2/4)
Позначення:

Пауза:

Відлік тривалості (mp3): раз – і – два – і – три – і, чотири – і

Чверть (1/4)
Позначення:

Пауза:

Відлік тривалості (mp3): раз – і – два – і – три – і – чотири – і

Восьма (1/8)
Позначення:

Пауза:

Відлік тривалості (mp3): раз – і – два – і – три – і – чотири – і

Шістнадцята (1/16)
Позначення:

Пауза:

Відлік тривалості (mp3): ра – аз – і – i – два – а – і – i – три – и – і – і – чоти – ри – і – і

… І так далі. 1/32, 1/64 та інші зустрічаються вкрай рідко.

Якщо біля ноти праворуч стоїть крапка – відлічуємо півтори тривалості. Біля паузи так само ставлять крапку. Наприклад:

Половина (1/2) з крапкою дорівнює 1/2 + 1/4 = 3/4
Відлік тривалості: раз – і – два – і + три – і

Позначення:

Пауза:

Наразі це все, що потрібно, щоб розібрати нескладний НЕЗНАЙОМИЙ нотний текст для бандурки чи гітари. Зіставляємо потрібний нотний текст зі схемою розміщення нот на грифі бандурки – і граємо! :)

Щасти! :)