Балабайка з гарбуза

Назар БОЖИНСЬКИЙ

Цей інструмент – спроба реконструкції одного з найпростіших народних варіантів бандурки-балабайки.

Розміри:

  загальна довжина = 67 см + хвіст гарбуза 12 см;
  ширина корпусу = 12,3 см;
  товщина корпусу (без струн) = 8 см;
  мензура = 51 см.

Отже, вдалося мені роздобути сушений гарбуз-горлянку. Ця порода гарбуза офіційно зветься “лагенарія”. Насіння можна купити на базарі.

Я взяв такий гарбуз і розпиляв навпіл уздовж, але в кінці ручки, біля хвостика трохи пилку повернув назовні, щоб вийшла голівка кобзи. Пиляти гарбуз треба пилкою по металу. Потім взяв наждак, натягнений на довгу широку дошку, і вирівняв пиляну площину. Витрусив насіння, легенько вишкріб всередині шматочки отого рослинного “пінопласту”, і ледь-ледь протер зсередини негрубим наждаком. Намастив внутрішню поверхню яєчним білком.

Далі поклав гарбуза пиляним боком на тонку (3 мм) соснову дошку і обвів олівцем контур. Вирізав ножем з дошки верхняк. Вибрав місце для голосника і вирізав його стамесками й ножем. Намастив внутрішні контури спідняка й верхняка риб’ячим клеєм і, міцно змотавши гумовим джгутом, залишив на ніч.

Уранці загрунтував зовні верхняк яєчним білком. Просвердлив три дірки для кілків, вставив два запасні з бандури і один, що був у мене з народньої скрипки. Зробив угорі поріжок для струн і внизу кобилку. Тоді в самім низу просвердлив дірку і вставив кілок з твердого дерева. Нав’язав на його три струни, які потім заправив у кілки. Все – вже можна легенько натягнути і грати :)

З часом можна буде підстроїти балабайку трохи вище.


Інструмент можна лишити й без ладів, а можна нав’язати їх, хоч би й з товстої рибальської волосіні – див. Як нав’язати лади – відео для лютні ». Такі лади при потребі легко пересуваються і корегуються.

Також можна зробити лади постійні – металеві чи з твердого дерева (останнє можливе для неметалевих струн). Тут буде трохи більше мороки. Докладніше про розрахунок і розмічання ладів ».