Документальний фільм “Кобзо моя…” – 1989

Українська ордена “Знак Пошани” студія хронікально-документальних фільмів, Творче об’єднання “Криниця”, 1989 рік.

Творча група: автор сценарію Ігор Замлинський, режисер-оператор Сергій Лисецький, редактор Тарас Унгурян, звукооператор Валентин Антоненко, директор фільму Анатолій Марцинкевич.

Ми дуже вдячні користувачеві YouTube Володимиру Алексєєнку за оприлюдення цього, без перебільшення, унікального матеріалу. І не лише тому, що тут задіяні багато знакових постатей української культури.

Справді, у фільмі беруть участь бандуристи Андрій Бобир, Володимир Горбатюк, Василь Литвин, Віктор Мішалов, Василь Нечепа, Людмила Посікіра; представники та носії кобзарської традиції Георгій Ткаченко і Павло Супрун; молодий співак Василь Жданкін, майстер музичних інструментів Микола Прокопенко та його учень, творчий дослідник поетичної спадщини Григорія Сковороди Петро Приступов. Текст ведучого читає відомий письменник-фантаст Олесь Бердник.

Але для нас ця стрічка важлива ще й тим, що доносить пряму мову відомого реконструктора української акомпануючої кобзи Миколи Прокопенка. Тут він обгрунтовує і пояснює необхідність уживання для акомпануючої кобзи торбанового строю. І, спершу сам, а далі разом з Петром Приступовим, яскраво демонструє красу і доступність гри на цьому інструменті! :)

Задля кращого сприймання інформації, ми виокремили деякі фрагменти цього фільму: