БАНДУРКА: з якого інструмента почати?

На наш погляд, найкраща конфігурація бандурки – це 4 або 5 струн у строях ля мажор або соль мажор. Вона досить компактна, щоб стати подорожнім інструментом, і при цьому звучить практично в гітарному діапазоні.

З нуля краще починати на чотириструнній – тут можна буде вільніше діяти правою рукою. П’ятиструнний варіант має приємний бас, але потребує більшої точності, щоб не зачіпати його у тих акордах, де він зайвий.

Заради справедливості варто сказати також, що кругла форма і невеличкі розміри корпуса з практичного погляду кращі – такий інструмент мобільніший і дає вільний доступ до ладів після 12-го, якщо вони є. Недаремно на зображеннях козака Мамая переважають саме такі інструменти… Прикладом чогось подібного сьогодні, зокрема, є бандурки-банджо.

…Але, як то кажуть, на колір і смак товариш не всяк. Може, Вам сподобається щось інше! :)

Отже, якщо Ви – початківець, і ніколи на жодному інструменті не грали, радимо починати з бандурки – чотириструнного укулеле концертного розміру (див. зразок »). Цей інструмент не маленький і не великий, однаково придатний для різних рук. На ньому легко буде опанувати основні акорди, перебори і бій. Добре згодиться також укулеле-тенор – цей інструмент трошки більший – або маленька укулеле-сопрано.

Згодом, якщо Вам захочеться більше басу і складнішої гри, самі знайдете собі підходящий п’ятиструнний варіант.

Якщо Ви грали на гітарі й маєте гітару вдома, Вам найлегше спробувати, що таке бандурка. Можна просто спустити на тон першу, п’яту й шосту струни, і спробувати кілька акордів за таблицею, наведеною тут: Акорди на бандурці. Проте варто врахувати, що на повнорозмірній гітарі деякі акорди брати незручно. Будь-який дискомфорт зникає, як тільки Вам потрапить у руки ближчий до традиційного розміру інструмент.

Маючи гітарний досвід, Ви легко порозумієтеся з будь-якою п’яти- чи чотириструнною конфігурацією бандурки. Тому, чи це буде гітара-половинка, чи гіталеле, чи якийсь перестроєний “екзот” – перші ж зусилля щодо “переосмислення” акордів будуть виправдані: Ви побачите, як легко тут підбираються мелодії разом із супроводом… А це великий простір для творчості! :)

Якщо Ви грали на якомусь іншому інструменті, окрім гітари – орієнтуйтеся на свої вподобання. Хочете більше басу – шукайте гітару-половинку чи 3/4. Хочете компактності й універсального інструмента-з-собою – беріть гіталеле або укулельку. Бандурковий стрій простий і універсальний в будь-якому корпусі! :)

Дуже перспективним для дітей є триструнний варіант бандурки – бавитися ним малечі дуже цікаво, бо навіть випадкові дотики дають приємне звучання. Тільки треба підстроювати інструмент час від часу. Годиться тут і чотириструнна укулелька-сопрано – вони зараз бувають яскраво розмальовані і цим теж подобаються дітям. Але при виборі такого інструмента варто звернути особливу увагу на висоту струн над грифом: чим нижче вони проходять, тим легше дитині буде притискати струни. Докладніше див. тут: Як вибирати інструмент.

Де взяти бандурку »