Бандурка з укулеле-сопрано Lanikai LU-21P

Lanikai Hohner LU-21P – гарний і якісно зроблений інструмент “мамаївського” вигляду, доступний в Україні за помірну ціну. Розміри укулеле-сопрано дозволяють носити таку бандурку з собою – вона легенька і в чохлі за спиною майже непомітна.

Якогось особливого вибирання такий інструмент не потребує. Принаймні, з чотирьох бачених мною всі чотири були зроблені бездоганно: рівний гриф, чистий звук, низько поставлені струни, правильний стрій, якісне лакування.

Отже досить імовірно, що початківець, купуючи таку бандурку, може лише перевірити її на відсутність механічних ушкоджень, а далі спокійно настроювати і вчитися.

Розміри:
  загальна довжина = 53 см;
  ширина корпусу = 17,2 см;
  товщина корпусу (без струн) = 6 см;
  мензура = 34,7 см.

У комплекті з цим “звіром” ішли: картонна коробка, тимчасова пакувальна торба і англомовний буклет-інструкція для початківців-“укулельників” (PDF). (Прикметно, що на сайті виробника дають на завантаження кілька посібників для користувачів і каталоги інструментів). Вкладена етикетка засвідчує, що на інструменті поставлено гарні струни – Aquila Corde Armoniche New Nylgut Strings. Звучить усе разом чудово.

Четверту струну знімаємо – буде нам запасна для першої (в укулеле вони практично однакові), а на її місце ставимо нейлонову четверту гітарну. Строїмо таку бандурку в до мажор. Відмінності від оригінального укулельного строю: перша струна нижча на тон, четверта – на октаву. Чотириструнна бандурка має бас! :)

Приклад звучання бандурки Lanikai LU-21P (mp3):

Кілочки інструмента красиві й надійні. Підструнник доволі своєрідний: під кожну струну висвердлено не одну, а дві наскрізні дірки, і заплітати струни пропонується незвичайним способом – як показано на фото. Біла пластмасова кобилочка у підструннику не вклеєна – при потребі струни можна підняти, підклавши під неї шматочок твердої деревини.

Мінус цього інструмента я бачу єдиний: лише 12 ладів на грифі. Якщо добре розігратися, то, може, колись захочеться мати їх більше.

Але все одно в такій бандурці поміщається вся на світі музика! Гріх не спробувати :)